Selecteer een pagina

Dutch Mountains

Boek Dutch Mountains

Als product van meer dan vier jaar diepgravende research, geeft Dutch Mountains het ultieme standaardwerk over de Nederlandse platenindustrie een niet eerder verkregen inzicht in de machinerie achter de vaderlandse populaire muziek. Van de eerste fonograaf in Nederland tot aan de neergang van de fonografische industrie in de nieuwe eeuw. Met medewerking van tientallen bekende artiesten.

Over bands en artiesten uit de Nederlandse populaire muziek bestaan afzonderlijke boeken. Over de economische omstandigheden waaronder die muziek tot stand kwam, is weinig vastgelegd. De platenindustrie koestert zelf haar verleden ook niet enorm, waardoor sommige zaken rondom het Nederlandse muzikale erfgoed voor het nageslacht verloren dreigen te gaan. In de nieuwe eeuw nam het illegaal downloaden van muziek een vlucht. De muziekindustrie gaat verder in een nieuw tijdperk, maar een platenindustrie kun je het niet meer noemen. Dat maakt de tijd rijp voor een terugblik.

Auteur Peter Voskuil schreef eerder een boek over de geschiedenis van de oudejaarsconference en is ook de biograaf van tekstdichter Lennaert Nijgh. Als (freelance)journalist werkte hij voor onder meer Haarlems Dagblad, FD Mediagroep/Het Financieele Dagblad en recentelijk ook voor Trouw.

Inhoud

In een chronologisch raamwerk vertellen ruim 200 geïnterviewde platendirecteuren, managers, studiotechnici, producers, pluggers, dj’s, muziekuitgevers, sessiemuzikanten en artiesten openhartig over het platenvak. Voskuil kreeg daarnaast toegang tot alle mogelijke en enkele niet eerder ontsloten archieven. Dutch Mountains legt de economie achter de platenindustrie bloot. Wie waren de pioniers? Hoe werkte een platenmaatschappij eigenlijk? Wat maakte het ene nummer wel een hit en het andere niet? Wie zich daarin verdiept, ontdekt een verborgen wereld van contractvoorwaarden, opname- en promotiebudgetten, muziekuitgeverijen, vriendjespolitiek, smeergeld en (soms) puur toeval.

 

Redactie

Partijen uit de Nederlandse industrie (o.a. brancheorganisatie NVPI, Sena en de platenmaatschappijen) stelden belangeloos tijd en materiaal ter beschikking. Tijdens het schrijfproces las een team van experts uit de platenindustrie ieder vanuit hun eigen expertise met Voskuil mee.

Het boek wordt geïllustreerd met honderden kleuren- en zwartwitfoto’s en reproducties van originele memo’s uit (foto)archieven en privé-albums, waaronder veel nooit eerder vertoond materiaal. Daarnaast maakt een eregalerij der Nederlandse popmuziek deel uit van het boek: in aparte kaders worden belangrijke studio-opnamen uit de historie met hoofdrolspelers besproken en herbeleefd. Het boek – een luxe-uitgave op lp-formaat van meer dan 600 pagina’s in cassette – verschijnt in de hoogst denkbare drukkwaliteit. Verwachte verschijning: najaar 2017.